top of page

ОНЛАЈН КОЛАКИ

Што се колачиња и зошто се потребни?

Колаче е мала датотека што се зачувува на вашиот компјутер кога посетувате веб-страница. Колачињата содржат разни информации што ги чита веб-страницата кога повторно ја посетувате. Тие се користат од повеќето современи веб-страници. Колачињата не се штетни само по себе, не содржат вируси или кој било друг малициозен код. Тие се користат за разни намени, за сесии (на пр. Најавување на корисничка сметка), за колички во мрежни продавници, за прикажување разновидна напредна содржина на веб-страница (пр. Мапи, видео), за водење статистика за посети на страници, за поддршка приклучоци за социјална мрежа, како и за прикажување реклами прилагодени на веб-корисникот.
Законското ограничување на колачињата главно се должи на злоупотребата на технологијата на колачиња за следење на корисниците и со тоа и на нарушувањето на приватноста на Интернет.

Видови колачиња:

Привремени или колачиња за сесии „во живо“ од моментот кога корисникот ќе го отвори прелистувачот до моментот кога ќе заврши сесијата и ќе се затвори прелистувачот. Интернет-страниците ги користат за складирање на привремени информации, како што се предмети во кошничка, за поголема безбедност во банкарството преку Интернет итн. Бидејќи ваквите колачиња се чуваат за пократко време, нивната инвазивност во приватноста на корисникот може да биде помала.

Сепак, постојаните колачиња остануваат зачувани дури и кога корисникот го затвора прелистувачот и ја завршува сесијата. Веб-страниците ги користат на пр. да зачувува информации за регистрација, поставки за јазикот на страницата итн., како и да гради профили на корисниците и да го анализира сообраќајот. Постојаните колачиња можат да останат на вашиот компјутер со денови, месеци, па дури и со години.

Сопствените колачиња (колачиња од 1-ви партија) се од веб-страницата што корисникот ја прегледува и може да биде трајна или привремена Веб-страниците ги користат овие колачиња за да складираат информации што ќе ги користат повторно следниот пат кога корисник ќе ја посети таа страница.

Другите колачиња (колачиња од трета страна) потекнуваат од други партнери, веб-страници (кои, на пример, прикажуваат реклами на оригиналната веб-страница или мерат сообраќај). На овој начин, трети лица можат да собираат кориснички податоци од различни веб-страници и да ги користат за разни намени, од рекламирање и анализатор до подобрување на нивните производи. Таквите колачиња претставуваат голема повреда на приватноста на корисникот.

Секогаш постои можност за прифаќање или одбивање колачиња. Повеќето веб-прелистувачи автоматски прифаќаат колачиња, кои можете да ги промените во поставките со одбивање на колачиња или добивање предупредување пред да се зачува колачето.

На

Кои веб-колачиња ги користиме.

Веб-страницата www.artdeshine-adria.com користи колачиња за да можеме да правиме разлика помеѓу посетителите и да го сметаме нивниот број исклучиво за наши сопствени потреби, со што ќе се подобри функционирањето на страницата. За оваа намена ја користиме најшироко користената алатка Google Analytics.

Нашата веб-страница исто така користи колачиња, кои ви овозможуваат подобро корисничко искуство со запомнување на вашето најавување или регистрација на веб-страницата, информациите внесени во онлајн формуларите и вашата согласност за употреба на колачиња.

Во никој случај нема да ги предадеме податоците собрани со помош на колачиња на трети лица.

Видови колачиња што ги користиме

Ние користиме сопствена сесија или постојани колачиња за да и помогнеме на веб-страницата да се сеќава на записите на корисникот во мрежни форми, кошничка, да ги прилагодува поставките според преференциите на корисникот, како на пример, како да ги подредиме резултатите / содржината итн.

Во овој случај, корисникот активно ја внесува содржината, или јасно ја изразува желбата со кликнување на копчето „додади во кошничка“, на пример, сортирај ги производите во категории според одреден имот или слично. Таквите колачиња се апсолутно неопходни за да ви ги понудиме услугите достапни на оваа веб-страница. Тие овозможуваат страницата да се сеќава и извршува барањето на корисникот, како на пр. најавете се на корисничкиот профил или содржината на кошничката.

Сопствени колачиња за сесија или задолжителните колачиња од веб-страницата www.artdeshine-adria.com траат само време на една сесија, односно од моментот кога ќе ја внесете веб-страницата до моментот кога ќе ја затворите. Овие колачиња не можат да се отстранат освен со непосета на веб-страницата.

Колачиња за имплементација Овие колачиња собираат информации за тоа како се користи веб-страницата, како на пример кои страници корисниците ги посетуваат најчесто и дали пораките за грешки се појавуваат на веб-страниците. Овие колачиња не собираат информации што можат да го идентификуваат корисникот. Сите собрани информации се збирни и затоа се анонимни. Овие колачиња се користат само за подобрување на перформансите на веб-страницата. Продолжувајќи да ја користите нашата веб-страница откако ќе бидете известени за колачиња, вие се согласувате со инсталирање на овој вид колачиња на вашиот уред.

Функционални колачиња. Овие колачиња овозможуваат веб-страницата да ги запомни вашите избрани опции (на пример, вашето корисничко име, јазик или регионот каде што се наоѓате) и ви нудат подобрени, повеќе лични опции. Овие колачиња можат да запомнат и промени во големината на фонтот и фонтот и другите делови на веб-страницата што можете да ги прилагодите. Тие се исто така корисни за обезбедување на услугите што сте ги побарале, како што се гледање видео или коментар на блог. Информациите собрани од овие колачиња може да бидат анонимни и не можат да го следат вашето прелистување на други веб-страници.

bottom of page