top of page
2160px - 2022 04 13 ADS - 8.jpg

KAJ JE GRAFEN?

Grafen je material na osnovi ogljika debeline enega atoma in je bil prvič uspešno pridobljen s strani dveh svetovnih fizikov; Andreja Geima in Konstantina Novoselova, ki sta za pomembno iznajdbo prejela leta 2010 Nobelovo nagrado na področju fizike.

KAKŠNE SO NJEGOVE LASTNOSTI?

Debelina grafena je le en sam atom in je v šesterokotni konfiguraciji. 0,03 inča grafena recimo predstavlja več kot 3 milijone slojev grafena. Je 200-krat močnejši od jekla – če karikiramo en sam sloj, zdrži težo slona, ki pritiska z vso svojo težo na konico svinčnika, pod katero je grafen.  Dva sloja grafena pa sta pokazala na testu, da uspešno zadržita diamantno konico. Hkrati je fleksibilen – 25% raztezljivost. Je električno superprevoden (1000x bolj od silikona), toplotno prevoden, netoksičen in antikoroziven.

ZAKAJ JE IZJEMNO POMEMBEN?

Grafen je po pomembnosti in lastnostih opisan kot material, ki bo vodil novi kvantni preskok v industriji, kot je to že pred leti naredila iznajdba plastike. Zaradi superprevodnosti bo omogočil neverjetno hitre mikročipe, »nezlomljive« zaslone, neprebojne materiale, filtriranje umazane ali slane vode v čisto in pitno, omogočil čisto nove gradbene dosežke. EU je za raziskave na področju aplikacij Grafena namenila leta 2013 več kot 1 milijardo EUR za naslednjih 10 let.

KAKŠNA JE NJEGOVA VLOGA PRI ZAŠČITNEM PREMAZU?

Kakovosten grafenski premaz, zaradi njegovih izjemnih lastnosti praviloma omogoča sledeče:

Neprekosljiva čvrstost – grafenski premaz tvori izredno čvrsto zaščito med površino in zunanjimi vplivi. Grafen je kar 200x močnejši od jekla!

UV, kemična in antikorozijska zaščita – preprečuje bledenje plastike, zmanjšuje temperaturo površine, hkrati pa se blato, mineralni ostanki od posušene vode, ptičji iztrebki, smola, ostanki žuželk, ipd. zlahka odstranijo iz površine.

Ekstremna gladkost – Ta lastnost omogoča premazu odpornost na abrazijo, saj bolj je gladka površina, manjše so možnosti da pride do prask. Premaz ima tudi odlične »samočistilne« lastnosti hkrati pa omogoča enostavno pranje in odstranjevanje ostankov insektov, ptičjih iztrebkov, drevesne smole in drugih zunanjih kontaminacij.

Fleksibilnost – za razliko od nekaterih podobnih premazov, je grafenski kljub trdoti, izredno fleksibilen. Lahko se ga aplicira celo na gumirane dele! Prilagaja se površini, ko prihaja do raztezanja zaradi visokih temperatur poleti ali izredno nizkih pozimi. Ravno zato ne prihaja do mikrorazpok ali luščenja premaza, kot recimo pri keramičnih oziroma SiO2 premazih – hidrofobnost in druge pozitivne lastnosti se ohranjajo dalj časa. 

Izredna »globina« – grafenski premaz daje površini izredno atraktiven videz, saj potencira odboj svetlobe, naravni sijaj laka, ter poživi barve površine.

Ultra hidrofobnost – voda se ne sprijema s podlago in se izteče že pri najmanjšem naklonu – bolj kot pri recimo keramičnih premazih, ki potrebujejo večji naklon za iztekanje. Pozimi je na vozilu veliko manj ledu, še posebej na oknih, vozila. Poleti pa je po vožnji po dežju veliko manj ostankov mineralov in umazanije od izhlapele vode.

Slika1.png
Slika2.png

JE TOREJ VSAK »GRAFENSKI PREMAZ« ENAKO DOBER?

Nikakor. Da je premaz znamke A enakovreden premazu znamke, B je isto, kot bi trdili, da sta recimo avto nižjega segmenta ali  avto prestižnega segmenta enako dobra v vsem, samo zato, ker sta oba »avtomobila« Artdeshine je prvi na svetu izdelal grafenski zaščitni premaz. Naša učinkovita formulacija in patentiran način proizvodnje je razlog zakaj imamo edini originalen grafenski zaščitni premaz v celotni industriji.

Že sama kakovost pridobivanja grafena ima več kot 15 različnih razredov. Nadalje je izrednega pomena tudi sama emulzija premaza, ki jo sestavlja vrsta drugih spojin tista, ki omogoči grafenu, da svoje delo opravi dobro. Na primerjalnem testu smo na primer lahko videli marsikateri konkurenčni »grafenski premaz«, ki se je odstranil ali poslabšal že s prvim pranjem in je bil daleč od obljube glede trajnosti oziroma življenjske dobe na površini.

Artdeshine Nano Graphene premaz, ter celotna linija grafenskih Artdeshine izdelkov je plod sodelovanja vrhunskih kemikov, fizikov, produkcijskih metod ter vrhunskih svetovnih detailerjev. Je prvi na svetu in ima za seboj veliko let razvoja, ki se tudi nadaljuje. Zato, ko izbirate grafenski izdelek se odločite za originalnega!

Artdeshine Nano Graphene Coating ima življenjsko dobo 7 let ob pravilnem vzdrževanju. V primerjavi z klasičnim »keramičnim« in drugimi premazi se tekom življenjske dobe ne krha in ne lušči med toplotnim raztezanjem materiala pod njim, ne privlači prah – je antistatičen, ima tudi izredno širok pH razpon (pH2 do pH14), ki mu omogoča, da zdrži celo alkalna pralna sredstva. Nenazadnje je tudi primeren za vse vrste površin – avto, motor ali čoln se recimo lahko z njim obdela v celoti; »bumper to bumper« in ne škoduje nobenemu materialu – steklo, plastika, kovina, krom,karbon ...

Artdeshine primerjava
konkurenčna primerjava

ZAKAJ SO NAŠI PRODUKTI POMEMBNI ZA VAS?

Artdeshine ima celotno kolekcijo grafenskih produktov, ki jih lahko najdete v našem katalogu. Če ste entuziast, profesionalec ali podjetje, ki uporablja pri svojem delu podobne premaze in zaščite, in bi želeli povečati konkurenčnost, profitabilnost in vrednost vašega dela vas vabimo, da z nami kontaktirate preko kontaktnega obrazca za nakup ali poslovno sodelovanje.

PDF PROSPEKTI ARTDESHINE GRAFENSKIH PRODUKTOV:

NANO GRAPHENE COATING

HYBRID GRAPHENE

BEADING EXPRESS (BX)

BOOST COATING

bottom of page